Domaćinstvo Jovanović - Sunčev breg

Domaćinstvo Jovanović – Sunčev breg je prvo registrovano seosko planinsko domaćinstvo u Jablaničkom okrugu. Počelo je sa radom na proleće 2020. godine, mada se eksterijer konstantno oplemenjuje i dopunjava sadržaj aktivnosti za goste. Domaćinstvo se nalazi u Selu Bara na Kukavici, na nadmorskoj visini oko 650 metara. Udaljeno je samo 17 km od Leskovca.

Sunčev breg je osnovala porodica Jovanović, tačnije Novica i Selena Jovanović, koji su ovaj neizvestan projekat finansirali sopstvenim sredstvima. Nosilac domaćinstva je Selena, ekonomista po profesiji, rodom iz Bora i majka dvoje dece.

Autentičan ambijent

Ljubav prema prirodi, gljivama, seoskom načinu života je Seleninog supruga Novicu i nju podstakla da obnove staro napušteno domaćinstvo. Dekoraciju enterijera i eksterijera su osmislili zajedno, sledeći dosledno tematsku zamisao, da svojim gostima prenesu iskustvo kako se tu nekada živelo. Upotrebni predmeti, pokućstvo i hrana daju autentičnost ovom mestu. Lični pečat predaka ostavljaju rukotvorine koje su izradile majke i bake vlasnika. Tako se na primer, u Domaćinstvu Jovanović – Sunčev breg može birati soba „Planinski suncokreti“, „Bukova šuma“ ili neka druga, na drugačiju temu. Smeštaj je pogodan za porodice sa decom, parove, grupe prijatelja, udruženja…

Objekti na Sunčevom bregu

Sam ugostiteljski objekat ima dva konaka (Sunčev breg i Planinska bajka) sa kapacitetom smeštaja od 17 ležajeva, uz mogućnost proširenja za još dva i posebnu prostoriju koja će biti otvorena kuhinja i mini restoran leti kada vremenski uslovi dozvoljavaju, a zastakljena zimi. Snabdevena je roštiljem, ražnjem, furunom za pripremu hrane ispod sača.
Ova prostorija takođe može imati još par zanimljivih funkcija. Može biti letnja scena sa tematskim sadržajima (organizovanje pesničkih susreta, letnja škola za školske grupe, prostor za sastanke i seminare). A druga njena funkcija, obzirom da je snabdevena mikroskopom, može biti mikološka laboratorija u kojoj će se održavati biološke sekcije i radionice za izučavanje gljiva.
U sklopu kompleksa je napravljena i zajednička gostiona sa kuhinjom i toaletom, kapaciteta oko dvadesetak mesta. Ovde gosti mogu naručiti hranu ili doneti svoju.

Prilaz i parking na Sunčevom bregu

Prilaz je omogućen do same kuće, gde se nalazi i parking. Pristup je prilagođen osobama sa invaliditetom. Takođe, dvorište je opremljeno i dečjim mobilijarom.

Svi objekti su izgrađeni na padini i pogled iz svih soba i sa terasa pruža fantastičan osećaj kao da ste u vazduhu. Na dva minuta od dvorišta, i levo i desno stazom nailazite na šumu.

Priroda je nezagađena, vazduh je čist, a nedaleko je i reka. Služe se specijaliteti sa ovog područja. Domaćinstvo ima sopstvenu baštu organski uzgajanog voća i povrća, a od meštana se snabdeva ostalim namirnicama (meso, proizvodi od mesa i mleka). Gosti mogu kupiti lokalne proizvode tople prerade (sokove, slatka, pesto sos, itd), med, kao i rukotvorine (suvenire, ikebane i sl.).