Category: Ekologija, Geografija, Priroda, Selo, Turizam

Manifestacija „Eko selo – dani gljiva i bilja“

Manifestacija „Eko selo – dani gljiva i bilja na Sunčevom bregu

Edukacija na terenu o prirodi, gljivama, ekologiji

Manifestacija Eko selo-Dani gljiva i bilja ima za cilj promociju zdravog načina života na selu, tradicije i kulturne baštine ovog kraja, zaštitu i očuvanje životne sredine, kao i promociju turističkog potencijala planine Kukavice, Leskovca i okoline.
2022. godine održana je treća po redu manifestacija od 29. i 30. oktobra.

Prvog dana manifestacije okupili su se predstavnici ED (Ekološkog društva) Vlajna, MD (Mikološkog društva) Jug iz Vlasotinca, PSK (Planinarsko skijaški klub) Kukavica, ŠKRN (Školski klubovi roditelja i nastavnika) iz nekoliko gradskih i seoskih škola opštine Leskovac, kao i gosti iz Gljivarskog društva Novi Sad i istaknuti pojedinci zaljubljenici u prirodu i gljive.

Posle otvaranja manifestacije prisutni su upoznati sa planom aktivnosti koje su predviđene za prvi dan manifestacije.
Mikolog amater Dušan Dimitrijević Gljivoholičar iz Beograda, rodom iz Barja, održao je kratko predavanje i podsetio prisutne o pravilima ponašanja i kretanja šumom, kao i o potrebi adekvatne opreme i pribora koji su potrebni za bezbedno kretanje šumskim stazama, branje gljiva i lekovitog bilja.

Branje gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova • Sunčev breg
Branje gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova • Sunčev breg

Prisutni su krenuli u obilazak Staze zdravlja koja je duga oko 1,5km sa usputnim zadržavanjem na stanicama, na kojima su držana kratka predavanja stručnjaka Aleksandra Peškića predsednika MD Jug i Žarka Jorgovanovića mikologa amatera iz Despotovca, koji trenutno živi i radi u Austriji. Žarko je donirao mikroskope i prateću opremu koja će se koristiti za naučne radionice.

Nakon obilaska staze zdravlja i uzimanja uzoraka gljiva i autentičnih biljaka planine Kukavice usledilo je otvaranje Naučne izložbe gljiva i predavanje o gljivama i biljkama koje je održao Momčilo Daljev iz Gljivarskog društva Novi Sad.
Na izložbi je bilo preko stotinu vrsta gljiva, a prisutni su mogli da se upoznaju sa vrstama i izgledom jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva. Oni koji su želeli mogli su da vide kako izgledaju spore raznih gljiva kroz mikroskop.

Izložbu su zajednički priredili prisutni predstavnici mikoloških i ekoloških udruženja.
Po slobodnoj proceni bilo je preko stotinu prisutnih, a od tog broja polovina su bila deca školskog i pretškolskog uzrasta u pratnji svojih roditelja, nastavnika i vaspitača.

Svi prisutni su uživali u prelepom dvorištu kompleksa Sunčev breg koga okružuje pejzaž divnih bakarno crvenih boja gde su se na improvizovanoj sceni smenjivali izvođači kulturno umetničkog programa koji su pripremili školarci sa svojim učiteljicama i učiteljima.
Većina izvođača je bila u narodnim nošnjama, a specijalni gost Aleksandar Đorđević Papec iz sela Grdelica je održao kratko predavanje o po malo zaboravljenom instrumentu gajde, a onda je pokazao i svoje umeće na ovom instrumentu.
Planinom su se orili zvuci gajdi i frule, a prisutni su zaigrali kolo.

Zaljubljenici u likovnu umetnost mogli su da prisustvuju likovnoj radionici koju su vodile slikarka Jelena Janković i učiteljica i slikarka Svetlana Pešić iz sela Čukljenik, koja je ovom prilikom priredila i izložbu svojih slika, a Slavica Stojiljković iz zaseoka Bara bila je zadužena za organizaciju sajma domaćih proizvoda i proizvoda kućne radinosti.

Za sve prisutne glavni organizatori i domaćini Selena i Novica Jovanović priredili su zajednički ručak i prvog i drugog dana manifestacije. Na meniju su bila jela od gljiva, gulaš, pasulj iz kotlića, kao i razne salate, prirodni domaći sokovi i voće.

Drugi dan manifestacije bio je rezervisan za odrasle. Druženje, razmena iskustava i širenje mreže istomišljenika, zaljubljenika u prirodu i etičke vrednosti. Okupilo se oko stotinak članova različitih udruženja i drugih posetilaca.
Organizovana je šetnja do Borovika, prelepog mesta iznad zaseoka Bara.

Doktor nauka Eleonora Čapelja, predsednica Gljivarskog društva Novi Sad i naučni saradnik na Prirodno matematičkom fakultetu Novi Sad, departman za biologiju i ekologiju, održala je predavanje o otrovnosti gljiva i trovanjima gljivama.

I prvog i drugog dana manifestacije je održan mali sajam domaćih proizvoda od nekoliko proizvođača i izlagača, na kome su posetioci mogli da kupe proizvode od gljiva, ajvar, med, domaće sokove i razne ukrasne predmete izrađene od prirodnih materijala.
Sve u svemu uspešno organizovana manifestacija, o čemu svedoče komentari zadovoljnih posetilaca.
Organizatori i domaćini su takođe zadovoljni kako je sve proteklo i nadaju se da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Pročitajte više i na stranici https://jugmedia.rs/ucenici-leskovackih-skola-uzivali-u-pejzazima-zuto-zelene-kukavice-iznad-leskovca/

Podeli članak